Takaisin listaukseen

Hyvä laituri tuo kesän omaan rantaan

Tämän kertainen blogimme käsittelee kuinka laituri nostaa oman rannan käyttöastetta ja tuo mukavuuksia käyttöösi. Uuden laiturin suunnittelu alkaa ensisijaisen käyttötarkoituksen pohtimisella. Uimalaiturilta pääsee hyvin veteen, oleskelulaiturilla on tilaa puutarhatuoleille ja venelaituri on riittävän korkea. Saat myös vinkkejä laiturin suunnitteluun ja toteutukseen, sekä mistä löydät luotettavan urakoitsijan urakkaasi. 

Laiturilla mukavuuksia omaan rantaan

jos koti- tai mökkirannassa ei vielä ole laituria, tai vanha alkaa käydä huteraksi, uuden suunnittelu alkaa ensisijaisen käyttötarkoituksen pohtimisella. Uimalaiturilta pääsee hyvin veteen, oleskelulaiturilla on tilaa puutarhatuoleille ja venelaituri on riittävän korkea. Lisäksi laiturimallin valintaan vaikuttavat rantaviivan muoto, pohjan laatu, vedenkorkeus ja aaltojen muodostus. Tuulinen aava asettaa suuremmat vaatimukset laiturin kestävyydelle kuin suojainen poukama. Suomessa on huomioitava myös talviolosuhteet. Talveksi kuivalle maalle nostettavat laiturit ovat edullisia ja pitkäikäisiä, mutta kahdesti vuodessa tapahtuva siirtely ei sovi kaikille.

Yleensä paikoilleen jätettävät laiturit kestävät jäärasitusta sitä paremmin, mitä järeämpiä ne ovat. Asennuspaikalla on kuitenkin suuri merkitys. Suhteellisen kevytrakenteinen ponttonilaituri voi kestää mainiosti järvenpoukamassa muttei saariston ahtojäissä.

Omaan rantaan saa rakentaa yksityisen laiturin, vaikkei olisikaan vesialueen omistaja. Yleensä ilmoitusmenettely riittää pienehkön, maisemaan sulautuvan laiturin rakentamiseksi, mikäli se sijaitsee riittävän kaukana kiinteistörajoista. Sen sijaan esimerkiksi grillikatoksen rakentaminen laiturin nokkaan vaatii lähes aina luvan. Suositusten mukaan laiturin pitäisi häiritä mahdollisimman vähän vesiluontoa tai naapureita. Ristiriitojen välttämiseksi naapurien ja vesialueen omistajan kanssa on hyvä keskustella laiturisuunnitelmasta, ja tietyissä tapauksissa hankkeen toteuttaminen voi edellyttää heidän suostumustaan.

Vesilaki sääntelee laiturirakentamista, joten mahdollinen lupatarve selviää ely-keskuksesta. Myös oman kunnan rakennusvirastoon kannattaa ottaa yhteyttä. Esimerkiksi toimenpidelupaa edellyttävän laiturin kokorajat vaihtelevat kunnittain.

laituri1

Paras laituri omiin tarpeisiin

Koti- tai mökkirantaan tulee useimmiten pukkilaituri, pylväslaituri tai kelluva ponttonilaituri. Pukkilaituri on näistä kevyin, eikä sitä voi jättää talveksi veteen. Mallin idea on yksinkertainen: laiturin kansi lepää veteen asetetun pukin päällä. Laituri toimii parhaiten suojaisessa, matalassa, tasapohjaisessa rannassa, sillä epätasainen alusta saattaa tehdä rakenteesta epävakaan. Toisin kuin perinteisiä puupukkilaitureita, joitakin alumiinimalleja saa säädettyä vedenkorkeuden mukaan.

Pylväs- eli tolppalaiturit ovat rakenteeltaan kevyitä mutta vakaita. Pohjaan asennetut pylväät, useimmiten alumiinia, kannattelevan laiturin kantta. Monissa pylväslaitureissa on myös hyvät säätömekanismit, joten laituria on helppo nostaa tai laskea vedenkorkeuden muuttuessa. Pylväslaiturit ovat parhaimmillaan loivissa, suhteellisen kovapohjaisissa ja korkeintaan kaksi metriä syvissä rannoissa. Koska pylväiden vedenvastus on vähäinen, malli toimii hyvin myös virtaavassa vedessä. Suositusten mukaan pylväslaiturit talvehtivat kuivalla maalla.

Kelluvat ponttonilaiturit myötäilevät aina vedenkorkeutta, ja sopivat myös syviin ja jyrkkiin rantoihin. Matalassa vedessä kiinnitys pohjaan tapahtuu renkaiden läpi lyötävillä tolpilla, syvemmässä vedessä päätyankkureilla. Hyvä ponttonilaituri on pitkäikäinen ja melko vakaa myös reunoilla liikuttaessa, mutta heikkolaatuiset mallit voivat tuntua kiikkeriltä. Kevytrakenteiset ponttonilaiturit on nostettava vedestä talveksi, mutta järeämmät kestävät myös jäiden liikkeen.

Laiturin voi suunnitella itse alusta saakka, mutta tarjolla on runsaasti myös pakettiratkaisuja. Omin tarpeisiin sopivimman laiturimallin valitseminen ei ole aina yksinkertaista, ja monet laiturivalmistajat tarjoavatkin neuvonta-apua mahdollisille asiakkaille. Jättämällä laituritarpeestasi työpyynnön Remonttilinkkiin saat kätevästi yhteydenottoja eri rakennusalan yrityksiltä laiturin rakentamisesta.

Vesiluonto on herkkä häiriöille

Nykysuositusten mukaan laiturin rakenteen on hyvä olla mahdollisimman avoin, jotta veden virtaukset eivät häiriinny. Umpirakenteiset laiturit, kuten kivipenkereet tai betoniarkut, saattavat tyrehdyttää veden virtauksen rannassa, mikä huonontaa vedenlaatua ja kiihdyttää umpeenkasvua. Rantaveden vaihtuvuuden kannalta ponttoni-, pylväs- ja pukkilaiturit ovat parhaita vaihtoehtoja.

Jatkuva vesikosketus vaatii paljon laiturin rakennusmateriaaleilta. Kestävimmät kiinnikkeet ovat ruostumatonta terästä. Runkomateriaaleina käytetään tyypillisesti korroosiolta suojattua alumiinia tai terästä, tai kestopuuta. Metallit ovat yksinkertaisia, kestäviä ja kierrätettäviä materiaaleja, mikä tekee niistä suhteellisen ympäristöystävällisiä. Painekyllästetty kestopuu taas on myrkyllistä ongelmajätettä. Ponttonien muovimateriaaleissa on myös eroja. Polyeteeniä pidetään yleisesti hyvänä vaihtoehtona: se on liukenematon, pitkäikäinen ja kierrätettävä.

Laiturin kansilaudoitukseen sopivat esimerkiksi luonnostaan kestävä siperianlehtikuusi tai lämpökäsitelty puu. Myös laiturin käsittelyyn tai pesuun käytettävien aineiden ympäristöystävällisyyteen on hyvä kiinnittää huomiota. Monet puunsuojaöljyt, maalit ja pesuaineet sisältävät aineita, jotka ovat vesiluonnolle hyvinkin haitallisia.

Helpoin tapa löytää tekijä laiturin rakennustarpeeseesi on jättää omasta remonttitarpeesta työpyyntö tästä ja oman alueesi ammattilaiset ottavat sinuun yhteyttä, jotta projekti voi käynnistyä.